Kedves Érdeklődő!

Ha a kérdőív kitöltése után jutott el erre az oldalra, először is engedje meg, hogy megköszönjem, hogy segítette a munkámat!

Az elmúlt hetekben egy számomra érdekes területtel kezdtem el foglalkozni, az információbiztonság tudatossággal. Ezzel a kérdőívvel arra keresem a választ, hogy az átlagos munkavállalók milyen ismeretekkel, szokásokkal rendelkeznek a munkavégzésük során és a szabadidejükben az adatok biztonságos kezelésével kapcsolatban.

Ebben a bejegyzésben megmagyarázok néhány, a kérdőívben is feltett kérdést, és adok pár tanácsot az adatok biztonságosabb kezeléséhez:

Le szokta-e zárni a számítógépet, ha munkavégzés közben abbahagyja a tevékenységet (kimegy a szobából, mással kezd el foglalkozni stb.)? 

Távollétében illetéktelenek hozzáférhetnek az Ön által használt eszközökön tárolt adatokhoz. 

Tipp: a Ctrl, az Alt és a Del billentyűk egyidejű lenyomása után válasszák a „Számítógép zárolása” funkciót vagy a „Windows” billentyű és az „L” billentyű egyidejű lenyomása aktiválja a számítógép zárolása funkciót. (Ez az eljárás csak akkor hasznos segítség, ha be van állítva a jelszavas képernyővédelem.)

Ha abbahagyja a munkát, le szokta-e választani a külső adathordozókat a számítógépről? 

Az eszközben hagyott adathordozók (pendrive, CD) eltulajdonításával az azon szereplő információk illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Tipp: soha ne hagyjon adathordozót az eszközben.

A munkavégzés végeztével kikapcsolja-e a számítógépet? 

A bekapcsolva hagyott eszközökön - ha nincs beállítva rajta automatikus képernyőzár - tárolt adatokhoz az Ön távollétében illetéktelenek ismerhetik meg az eszközön tárolt adatokat.

Tipp: mindig kapcsolja ki a számítógépét ha befejezte a munkát.

Munkavégzés során, ha elhagyja a szobát, be szokta-e zárni (kulcsra) az irodát? 

Távollétében illetéktelenek férhetnek hozzá az eszközön tárolt adatokhoz, az asztalán, bútorzatban tárolt adatokhoz.

Tipp: lehetőség szerint zárja be az irodáját, pakolja el az iratait, adathordozóit, zárja el azokat mások számára nem hozzáférhető helyre.

Ha munkahelyi adatokat publikus helyen dolgoz fel, fordít-e figyelmet arra, hogy illetéktelenek ne ismerjék meg az adatokat (mások ne hallják a telefonbeszélgetést, ne lássák a monitort/kijelzőt, amikor dolgozik stb.)? 

A nem ellenőrzött területen történő adatfeldolgozás során illetéktelenek kihallgathatják a telefonbeszélgetéseit, leolvashatják az adatokat az eszközei kijelzőiről stb.

Tipp: fordítson figyelmet arra, hogy lehetőség szerint illetéktelenek ne hallják a beszélgetéseit, ne láthassák a kijelzőjét. Különösen akkor, ha felhasználó nevét és/vagy jelszavát írja be.

Van-e tudomása arról, hogy a munkáltatója rendelkezik a fénymásoló/hálózati nyomtató berendezések merevlemezeinek meghibásodása esetén követendő eljárásrendről?

A beépített adattárolót tartalmazó eszközökön maradhatnak adatok a korábbi munkafolyamatokból.

Tipp: ha van lehetősége, hívja fel az illetékesek figyelmét, hogy az adathordozón érzékeny adatok lehetnek, amikhez illetéktelenek is hozzájuthatnak.

Ha használ jelszót, megfelelő erősségűnek ítéli-e a jelszavát? 

A nem megfelelő erősségű jelszó feltörése napjainkban egyre gyorsabban kivitelezhető a hozzáértők számára.

Tipp: használjon legalább 12 karakter hosszúságú, speciális karaktereket is tartalmazó, lehetőség szerint Önnel kapcsolatba nem hozható jelszót. Lehetőség szerint a különböző eszközökön használjon különböző jelszavakat.

Cserélje rendszeresen, lehetőség szerint néhány havonta a jelszavait.

Készít-e biztonsági mentést az Ön számára fontos adatokról? 

A biztonsági mentéssel megakadályozható az adatok végleges elvesztése az eszközök meghibásodása esetén.

Tipp: rendszeres időközönként archiválja adatait, amelyekről visszaállíthatja a fontos file-okat. 

Fordít-e figyelmet arra, hogy az Ön vagy munkaadója számára fontos adatokat (személyes adatok, üzleti titkok, minősített adatok), ha Önnek vagy a munkáltatójának nincs rá tovább szüksége, megsemmisítse? 

A szemetesbe dobott iratok illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Tipp: lehetőség szerint használjon iratmegsemmisítőt, vagy törekedjen arra, hogy iratokból ne lehessen adatokat visszaállítani (égesse el azokat, vagy vágja apró, nehezen összerakható darabokra ollóval.

A demográfiai adatok a statisztikai értékeléshez szükségesek.

Tipp: lehetőség szerint ne öregedjen meg! ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://understood.blog.hu/api/trackback/id/tr785588542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása