Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra.

Amennyiben jó minőségű válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladék keletkezési helyén kell elvégezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben, stb.

 

Az egyes hulladék összetevők külön-külön, anyagfajták szerinti begyűjtését szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük.

 

Szelektív hulladékgyűjtési rendszerek

 

Gyűjtőszigetek

gyűjtősziget1.jpg

Az őrzés nélküli, éjjel-nappal rendelkezésre álló szigeteken a lakosság térítésmentesen helyezheti el a különválogatott papír-, műanyag-, fém-, fehér és színes üveghulladékát, valamint a kiürült italos kartondobozokat.

A „zöldszigeteken” található konténerek különböző színűek, de tábla is jelzi a gyűjthető hulladékok fajtáit, valamint a konténereken elhelyezett matricák is mutatják, melyik edénybe milyen csomagolási hulladék helyezhető el. A „zöldszigetek” közintézmények, üzletek, bevásárlóközpontok, lakótelepek, forgalmas, könnyen megközelíthető csomópontok közelében lettek kialakítva.

Nagyon fontos a gyűjtőedények megfelelő használata, mivel a helytelenül elhelyezett hulladékokkal tönkretehető mások fáradságos munkája. Ha háztartási hulladék kerül a konténerekbe, az addig szétválogatott anyagokat már nem lehet hasznosításra előkészíteni.

A szigetek edényeinek ürítése:

A papír és műanyag hulladékgyűjtők ürítését öntömörítős hulladékgyűjtő járművek végzik, más–más napokon, így a kétféle hulladékot külön tudják kezelni. Az üveghulladék ürítésére általában kéttengelyes, speciális darusautó szolgál, amely billenő rakterű. Az autók billenő felülete osztott, így lehetőség van egy alkalommal a kétféle üveghulladék külön történő begyűjtésére: külön rekeszbe kerül a színes, külön rekeszbe a fehér üveg hulladék.

A szigetekről begyűjtött hulladékok sorsa:

A szelektíven gyűjtött hulladékot a szelektív hulladékkezelő részlegekre szállítják be, ahol a válogatást követően a papír és műanyag esetében bálázásra kerülnek, az üveget pedig ömlesztve tárolják.

Mindezek átvételéről a további hasznosítást végző gazdálkodó szervezetek gondoskodnak.

 

Házhoz menő, zsákos gyűjtés


A családi házas övezetekben a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabbá tétele érdekében folyamatosan kerül bevezetésre a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtés.

A gyűjtés lehetőséget teremt arra, hogy a hasznosítható csomagolási (papír- és műanyag-) hulladékokat otthonaikban gyűjthetik a kertes házban élők, a zöldszigetekről már ismert zsákokban.

A zsákokon általában felirat mutatja, hogy melyik zsákba milyen hulladékot tehetnek. Ezt a tájékoztatást érdemes betartani, mivel ha nem a megfelelő hulladék kerül a zsákba – például bio-, vagy háztartási hulladék gyűjtésére használják – a hulladék-gazdálkodóknak nem áll módjában elszállítani azokat.

A szelektálásból – a környezet megóvása mellett – anyagi előnyök is származnak, hiszen ha lecsökken a háztartási hulladék mennyisége, a hulladékkezelési díjnövekedés is mérsékelhető, mivel a díj fizetésének alapjául a keletkező hulladék mennyisége szolgál.

 

Felügyelettel ellátott hulladékudvar


A felügyelettel ellátott hulladékudvar olyan zárt területtel és szakképzett személyzettel ellátott gyűjtőhely, ahova több fajta és nagyobb tömegű, előre szelektált hulladék rakható le.

Tudnivalók a Hulladékudvarokkal kapcsolatban:

  • A Hulladékudvarok szolgáltatásai a háztartásokban keletkező hulladékok szokásos mennyiségéig – ingyenesek.
  • Az udvar csak a háztartásokban – tehát nem az iparban és a kereskedelemben – képződő hulladékok befogadására szolgál.
  • A Hulladékudvarban háztartási hulladék nem adható le.

A bejegyzés trackback címe:

https://understood.blog.hu/api/trackback/id/tr434488633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása