A rendkívüli időjárás megnyilvánulásának egyes jellemző módjai:

Szélvihar

Azok közé a természeti csapások közé tartozik, amelyek rendkívüli mértékű kialakulása a megyében nem jellemző, de gyakorlatilag bárhol előfordulhat. Ritkán következik be önállóan, olyankor az okozott kár néhány településre korlátozódik. Jelentős károkat tud okozni mind a magán-, mind az önkormányzati épületekben és a közműrendszerekben. Hatása megsokszorozódhat, ha heves esőzéssel, havazással vagy jégveréssel társul.

Felhőszakadás

Azok közé a természeti csapások közé tartozik, amelyek a megyében gyakran előfordulnak, de csak ritkán éri el azt a mértéket, ami szükségessé tenné a polgári védelem beavatkozását. Ha bekövetkezése szélviharral együtt, vagy a tavaszi hóolvadás időszakában fordul elő, akkor az okozott kár is jelentősebb.

Jégeső

Ezen természeti csapás meglehetősen nagy károkat okozhat, melynek mértéke nagyban függ a lehulló jégdarabok méretétől. Többnyire lokálisan fordul elő, általában nagyon kis területet érint, de leggyakrabban heves esőzés és/vagy erős szél kíséri.

Hőségriadó

Az Országos Meteorológia Szolgálat (www.met.hu) mérései alapján a nyári hónapokban hőségriadót rendelhetnek el. A hőségriadó háromfokozatú. Az első fok tulajdonképpen egy figyelmeztetés, ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 °C fokot. Másodfokú a készültség, ha a középhőmérséklet 27 °C fok fölé emelkedik, vagy legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 °C fokot. Harmadfokú hőségriadóról akkor beszélünk, ha legalább három egymást követő napon 27 °C fok fölött alakul a napi középhőmérséklet. A hőségriadó mindig adott helységre vonatkozik.

A kiürítést megalapozó riasztási fokozatok meghatározása

 

NARANCS (másodfokú) riasztási fokozat esetén az adott térségben/régióban viharos szél alakulhat ki, azaz a következő óráktól a szélsebesség meghaladhatja a 17 m/s-ot. A legerősebb széllökések meghaladják a 17 m/s-os sebességet (61 km/h), de nem érik el a 25 m/s-os (90 km/óra) erős vihar fokozatot. Az erősebb fák törzse hajladozik, ágak törhetnek le, sőt a szél erősödésével kisebb fatörzsek is kitörhetnek, akár a cserepet is lesodorhatja a tetőről. Viharos széllökés hosszú szeles periódushoz, vagy a nyári félévben csak a zivatarok környezetére a következő óráktól zivatar várható. A régióban legalább egy zivatarcella kialakulása várható. A zivatarok környezetében viharos erősségű szélrohamok is előfordulhatnak. A heves csapadékhullás következtében gyorsan leromlik a látás. A hirtelen lezúduló nagy csapadékot jégeső is kísérheti. Villámlás, mennydörgés is kapcsolódik a jelenséghez.

PIROS (harmadfokú) riasztási fokozat esetén az adott térségben/régióban extrém erős szél alakulhat ki, azaz a következő óráktól a szélsebesség meghaladhatja a 25 m/s-ot. A legerősebb széllökések meghaladják a 25 m/s-os (90 km/óra) erős vihar kategóriát, illetve adott esetben akár elérhetik vagy meghaladhatják a 33 m/s-os (119 km/h) orkán fokozatot. Ezen szélsebességek komoly károkat okozhatnak. Az extrém erős széllökések társulhatnak tartósan viharos szélhez (tipikusan erős hideg frontbetörések esetén) vagy a nyári félévben csak a heves zivatarok környezetére korlátozódóan is, a következő óráktól heves zivatar várható. A fentinél veszélyesebb zivatarok, amelyekhez extrém erős szél (legalább 25 m/s), 2 cm-t elérő vagy azt meghaladó jégméret és esetenként felhőszakadás méretű csapadék társulhat (néhány óra alatt 30-50 mm-nyi csapadék is hullhat).

A bejegyzés trackback címe:

https://understood.blog.hu/api/trackback/id/tr94645904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása