A NAIH újabb levelemre válaszolt. Állampolgárként teljesen elégedett vagyok az államapparátus működésével. ; )

A levél sorai nagyon diplomatikusak, egyszersmind telve vannak tartalommal. Ismeretükben újabb megkeresést kell írnom a meg nem nevezett közigazgatási szervnek - ezúttal nyomatékosabbat. : )

Íme Dr. Péterfalvi Attila Elnök Úr stábjának újabb válasza:

 

"Tisztelt Uram!

 

 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) címzett levelében több kérdésben kérte az állásfoglalásomat. Tekintettel arra, hogy Ön a levelében nem jelölte meg pontosan, hogy melyik közigazgatási szervnek a közérdekű adatok megismerésével és közzétételével kapcsolatos eljárását sérelmezi, ezért a levelére az alábbi általános tájékoztatást adom.

 

1. Az első kérdése arra vonatkozott, hogy a közigazgatási szerv hivatalos címének kell-e tekinteni a közzétett e-mail címet.

 

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 32-37. §-ai meghatározzák azt, hogy mely közfeladatot ellátó szerveknek és milyen módon kell az Infotv. melléklete szerinti általános közzétételi lista szerinti adatokat az internetes honlapjukon közzé tenni. Az Infotv. melléklete meghatározza, hogy a közfeladatot ellátó szervnek hivatalos elektronikus levélcímét hozzáférhetővé kell tenniük a honlapon. Az Infotv. 35. § (1) bekezdése értelmében a közigazgatási szervnek gondoskodnia kell az adatok pontosságáról és naprakészségéről.

 

Ennek megfelelően álláspontom szerint a közigazgatási szerv honlapján közzétett elektronikus levélcím hivatalos elérhetőségnek tekinthető.

 

2. A második kérdése vonatkozásában arról tájékoztatom, hogy az Infotv. 28. § (1) bekezdés úgy rendelkezik „a közérdekű adat megismerése iránt szóban, írásban vagy elektronikus úton bárki igényt nyújthat be.”

 

Ennek megfelelően álláspontom szerint nincs akadálya annak, hogy Ön elektronikus levél formájában igényelje a közérdekű adatokat.

 

A kérdése második felével kapcsolatban arról tájékoztatom, abban a kérdésben, hogy az Ön által aláírt, nyomtatott és az elektronikus leveléhez „.pdf” kiterjesztésű fájlként csatolt levelet a bíróságok kötelesek-e bizonyítékként elfogadni, a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvénynek (a továbbiakban: Pp.) és a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvénynek (a továbbiakban: Be.) a bizonyításra vonatkozó rendelkezései az irányadóak. Mind a Pp. , mind a Be. a szabad bizonyítás elvét követi, vagyis az egyes bírók szabadon mérlegelhetik azt, hogy milyen bizonyítékokat fogadnak el a perben.

 

3.A levele harmadik pontjában azt a kérdést tette fel, hogy „honnan számít a 30 napos válaszadási határidő elektronikus levél formájában benyújtott kérelem esetén.”

 

Tájékoztatom arról, hogy az Infotv. 29. § (1) bekezdése értelmében „a közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az igény tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.” Az Infotv. 29. § (2) bekezdése kimondja, hogy „ha az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik, az (1) bekezdésben meghatározott határidő egy alkalommal 15 nappal meghosszabbítható. Erről az igénylőt az igény kézhezvételét követő 8 napon belül tájékoztatni kell.”

 

Vagyis főszabály szerint a közérdekű adat megismerése irányuló igényt 15 napon belül kell teljesítenie a közfeladatot ellátó szervnek, amelyet indokolt esetben egy alkalommal 15 nappal meghosszabbíthat. Álláspontom szerint a határidőt a kérelem beérkezését (ami általában megegyezik az iktatás időpontjával) követő naptól kell számítani.

 

4. Az utolsó kérdése vonatkozásában arról tájékoztatom, hogy amennyiben nem kap visszaigazolást a közfeladatot ellátó szervtől arról, hogy a közérdekű adat megismerése irányuló igényét megkapta és iktatta, akkor célszerű egy újabb elektronikus levélben még egyszer megkérni a közfeladatot ellátó szervet arra, hogy nyilatkozzanak arról, a kérelmét megkapták-e vagy sem. Emellett Önnek természetesen lehetősége van a közigazgatási szerv más elérhetőségén keresztül (például telefonon, faxon vagy postai levélben) is tájékoztatást kérni.

 

A személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságát érintő ügyben forduljon a Hatósághoz továbbra is bizalommal.

 

Budapest, 2012. május 24.

 

Üdvözlettel: 

 

 

Dr. Péterfalvi Attila

                       elnök"

 

NAIH1.jpg

Szerző: understood

Szólj hozzá!

Címkék: NAIH

A bejegyzés trackback címe:

https://understood.blog.hu/api/trackback/id/tr634548326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása