Ha már szelektív hulladékgyűjtés, akkor jöjjön pár szó a főbb anyagtípusokról.

 

PAPÍR

A háztartási hulladék 24 százaléka papír.

Miből készül?

A papírgyártás fő alapanyaga a fa, de fontos alapanyag a rongyhulladék is. A szelektív hulladékgyűjtési rendszerek elterjedésével, gazdasági és környezetvédelmi okok miatt, egyre jelentősebb nyersanyaggá vált a hulladékpapír is.

Hasznosítás

A hulladékpapírból előállított papír gyártásához sokkal kevesebb energiára van szükség, mint a fából vagy rongyból készülőhöz. Az újrapapír minden tonnája kb. 12 fát kímél meg a kivágástól, továbbá 31,8 m³ vizet, 3 m³ lerakóhelyet 4,1 MW áramot és 280 l kőolajat takarít meg.

Az újrahasznosítás alapfeltétele, hogy a hulladékpapír ne legyen zsíros, ételmaradékkal szennyezett és a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok ne kerüljenek a papírhulladékok közé. A begyűjtött papírhulladékot elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír) válogatják szét.

A használt papírból jó minőségű hajtogatott kartondobozok, konyhai papír törlőkendők, írólapok, füzetek stb. készülnek.

 

MŰANYAG

A háztartási hulladék 10 százaléka műanyag.

Miből készül?

A műanyagok kőolajból, széntartalmú vegyületekből kémiai reakciók által létrehozott anyagok. Földünk kőolaj készlete véges, és ez az ásványkincs nagyon hosszú idő alatt újul meg. A műanyagok a környezetben nem, vagy csak igen lassan bomlanak le, egyes fajtájuk égetése során veszélyes, egészségre káros anyagok keletkeznek.

Hasznosítás

A begyűjtött műanyag csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként válogatják szét, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat az újrahasznosítás helyére történő szállítás után aprítják, majd a műanyag darabkákat vegyszerek felhasználásával megtisztítják a szennyeződésektől. A megtisztított műanyagdarabkákat ezután felolvasztják, és regranulálják. Az így nyert félkész terméket többek között palackok, műanyag kerti székek, virágládák és csövek előállításához használják fel, de jelentős a textilipari felhasználás is.

 

ITALOSKARTON-DOBOZ CSOMAGOLÁS


Miből készül?

A többrétegű italos kartondobozok családja a háromféle anyagtípusból készülő, úgynevezett társított csomagolóanyagok kategóriájába tartozik. Alkotóelemei: a papír, a műanyag (polietilén) és az alumínium. A csomagolóanyag ezen alkotók egymásra rétegezéséből áll, minimum 75%-ot képvisel a kartonpapír, amelyen kívül egy polietilén réteg helyezkedik el, belül pedig egy újabb polietilén réteget követően 5%-nyi alumínium, s végül még két polietilén réteg, amely elválasztja a folyadéktól a csomagolást.

Hűtés nélkül is hosszú ideig megőrzi a termék frissességét, így szállítása és tárolása során energiát lehet megtakarítani. Emellett a csomagolások kis tömege és kedvező alakja is hely- és költségkímélő szállítást, tárolást eredményez.

Hasznosítás

Az italos kartondobozok mintegy ¾ részben papírt tartalmaznak, a papírgyárakban papírpépesítéssel választják el a papírt a többi alkotóanyagtól (műanyag, alumínium).

Az újrahasznosított rostszálakból számos új papírtermék készül: papírzacskó, papírtörülköző, jegyzetfüzet, papírdoboz stb. A maradék anyagok (polietilén, alumínium keverék) további kezelést igényelnek, aminek egyik módszere az energetikai hasznosítás a városi hőerőművekben, vagy a cementgyári hasznosítás. Van olyan újrahasznosítási eljárás is, amikor alkotórészeire bontják a társított csomagolóanyagot és így a műanyagból vödröket, kerti bútorokat készítenek. Az alumíniumot beolvasztják és új alumínium termékek készülnek. Egy másik eljárás során nem választják szét a papírt, a műanyagot és az alumíniumot, hanem a dobozokat egyben felaprítják, és préselik. Ezzel az eljárással ún. tektán táblákat gyártanak, amit a bútoriparban használnak fel.

A begyűjtött italos kartondobozokat Németországban hasznosítják.

 

ÜVEG

A háztartási hulladék 14 százaléka üveg.

Miből készül?

Az üveget kvarchomokból, dolomitból és mészkőből készítik olvasztás útján. A szelektív gyűjtésből származó, apróra zúzott üvegcserepet is ehhez a masszához adják hozzá. A folyékony üveg formázógépek segítségével nyeri el a végleges alakját. Az üvegek színe szerint a csomagolóipar fehér, átlátszó és színes üveget állít elő.

Hasznosítás

A gyűjtőedényekben színük szerint (fehér és színes) külön gyűjtött üveget tisztítás után darabokra zúzzák. Ezt követően a válogatóban mágnes segítségével eltávolítják belőle a fémdarabkákat (gyűrűket, kupakokat). Ezután az üvegdarabokat beolvasztják és formába öntik, azaz újra termékeket készítenek belőle a csomagolóipar számára. Ha válogatva gyűjtik az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével. A folyamat során így 10-20% energia-megtakarítás is elérhető. A szín szerinti szelektálás lehetőséget teremt arra, hogy a fehér üvegből újra fehér üveg legyen. Ha a színes és fehér üvegek összekeverednek, csak színes üveg állítható elő belőlük.

Magyarországon csak a fehér üveget tudják hasznosítani, a színes üvegeket szlovák vállalatok dolgozzák fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://understood.blog.hu/api/trackback/id/tr234488645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása