Nem robban, ráz!

2012.05.09. 18:09

EOD1.jpg

 

Tűzszerészek kiképzésének realisztikusabbá tételéhez nyújt segítséget a Ti Training nevű cég legújabb fejlesztése. Az eszköz elektromos árammal rázza meg viselőjét, ha az kiképzés közben működésbe hoz egy képzeletbeli robbanószerkezetet.

 

A kis fekete, műanyag "robbanószerkezetek"  nyomásérzékenyek. Amikor működésbe lépnek, az aknák rádiójelet bocsátanak ki, amelyek egy  övre kapcsolt eszközt aktiválva fájdalmas elektromos ütést mérnek az óvatlan katonára. A kiképzőknek távirányítással szintén lehetőségük van működésbe hozni az eszközt. Az áramütés szabályozható: 7-től 40 milliamperig állítható az erőssége.(Referencia for dummies: az emberi testbe jutó, szíven áthaladó 0,05 amper (= 50 milliamper) erősségű váltakozó áram már halálos lehet.)

 

"Megváltoztatja a kiképzés filozófiáját. Ha úgy kezdesz hozzá a gyakorlathoz, hogy tudod, semmilyen következménye nem lesz, ha valamit elrontasz, nem fogsz eléggé fókuszálni a feladatra" állítja Greg Otte, a Ti Training elnöke. 

 

A tesztben résztvevő tengerészgyalogság nem száz százalékosan elégedett az eszközzel. Gerald Roeder őrnagy, a tengerészgyalogság műszaki kiképző iskolájának robbanóanyagokért felelős kiképzőrészlegének vezetője így összegez:

"Nem pont úgy működik, mint szeretnénk. Kiképzés közben nem tudjuk szabályozni a rádiójel által működésbe hozott sokkolókat. Gyakorlatilag mindenki, aki egy akna rádióadójának hatósugarában tartózkodik, függetlenül attól, hogy egy esetleges akna robbanásának hatósugarában lenne-e, vagy sem, kap a dózisból."

Ezért visszaküldték a gyártónak további fejlesztésre.

 

Fényes jövő előtt állnak ugyanakkor az úgynevezett "zöld" kiképzőanyagok. Más, robbanóeszközök hatásának szimulálására alkalmazott eszközök, mint pl. füst, hanggránát, stb. környezetre káros anyagokat bocsátanak ki magukból, míg az új eszköz nem hagy maga mögött csak maximum nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket.

 

Mind a fejlesztők, mind a majdani alkalmazók azt remélik, hogy az új eszköz segít a kiképzésben. Realisztikusabbá téve azt felkészíti a katonákat a stresszes bevetési helyzetekre. Továbbá magát a kiképzési gyakorlatot is élethűbbé teszi, ezzel is hangsúlyozva, hogy a kiképzés nem játék. Másik előnye, hogy amíg egy füstgránáton áthaladó jármű utasai az egészből szinte semmit nem éreznek, addig az elektromos eszköz a rádióhullámai közvetítésével mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy robbanás történt.

"Ha nincs következmény, annak nincs következménye. A kiképzést nem veszik komolyan. (Az áramütés) élethűbbé teszi a gyakorlatot, anélkül, hogy bármilyen sérülést okozna", mondja az őrnagy. 

 

Fred Hartman, az Institute for Defense Analyses munkatársa viszont állítja: "a kutatások nem igazolják egyértelműen a fizikai stimuláció (pl. áramütés) hatékonyságát, ha hibát követnek el kiképzés alatt. Ugyanaz a megerősítés érhető el villogó lámpák, vagy hangos szirénák használatával, amik tudatják az érintettel, hogy valamit sikerült rendesen eltolnia." 

 

A Ti Training termékei kereskedelmi forgalomban megvásárolhatóak. Az aknák darabja 1200$, míg a sokkolók 475$ körül megkaphatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://understood.blog.hu/api/trackback/id/tr274498666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása